آموزش وردپرس را ادامه میدهیم. در جلسه قبل از آموزش وردپرس، از میزان گسترش و محبوبیت، تعداد قالبها و افزونه های رایگان، سادگی بهینه سازی محتوا (سئو) و امنیت سیستم مدیریت محتوای وردپرس صحبت کردیم. در این جلسه و چند جلسه آینده، ما قصد داریم که تمام امکانات وردپرس را شرح دهیم. پس با ما همراه باشید…
آنچه در این جلسه یاد میگیرید:
در جلسه دوم آموزش وردپرس درباره نصب وردپرس، ورود به BackEnd یا پنل مدیریت سایت وردپرسی، مقدمات کار با پنل مدیریت، شرح بعضی از امکانات منوهای پیشخوان وردپرس، آشنایی کلی با افزونه ها و پوستۀ وردپرس بحث میکنیم.
آغاز کار با وردپرس:
گفته شد شما برای راه اندازی سایت وردپرسی خود به هاست و دامین نیاز دارید. پس از ثبت دامین و خرید هاست، ابتدا باید وردپرس را روی هاست خود نصب کنید که معمولاً برخی سرورها این نصب را بصورت رایگان برای شما انجام میدهند. اما اگر خودتان میخواهید وردپرس را نصب کنید براحتی میتوانید وردپرس را آپلود کنید و نصب وردپرس را گام به گام در سی پنل یا دایرکت ادمین انجام دهید.
ورود به پنل مدیریت وردپرس:
برای وارد شدن به پنل مدیریت وردپرس شما باید به انتهای آدرس سایت خود wp-admin را در نوار آدرس مرورگرتان تایپ کنید. در صفحه ورود، یوزرنیم و پسوردی که هنگام نصب وردپرس مشخص کردید را تایپ کنید و روی دکمه ورود کلیک کنید تا وارد پیشخوان شوید. مقصود از پیشخوان وردپرس همان محیط مدیریت وردپرس هست که یک سری آمار و امکانات کلی در اختیار شما قرار میدهید.
پیشخوان وردپرس چیست؟
در فیلدها یا ویجدهای موجود در پیشخوان وردپرس شما میتوانید یک آمار کلی از مجموع نوشته ها و برگه ها و دیدگاه ها داشته باشید و لیست فعالیت های اخیر یا نوشته هایی که قرار است منتشر شوند را ببینید. در پنل مدیریتِ وردپرس فارسی، نوار منوی اصلی در سمت راست قرار گرفته. با استفاده از گزینه های این نوار منو شما میتوانید نوشته، برگه، ابزارک، منو، پوسته، و سایر تنظیمات سایت وردپرسی خودرا مدیریت کنید.
شرح کلی منو های وردپرس:
منوی نوشته ها: این منو شامل چند گزینه است. در این قسمت شما میتوانید مطالب سایت را ایجاد و ادیت کنید. مطالبی مانند مقالات، اخبار، آموزش ها و… در نوشته ها قرار میگیرند. قبل از ایجاد هر نوشته ای شما ابتدا باید دسته های موردنظرتان را ایجاد کنید. تا در هنگام ایجاد نوشته جدید بتوانید دستۀ آنرا مشخص کنید.
دسته ها: در وردپرس دسته ها همانند قفسه های یک کتابخانه هستند و همان موضوعات نوشته های شما محسوب میشوند. استفاده از دسته بندی ها باعث میشود مطالب سایت شما برحسب موضوع مرتب شوند تا کاربر دچار سردرگمی نشود.
برگه ها: در وردپرس از برگه ها برای ایجاد صفحات ثابت استفاده میشود. صفحاتی مانند دربارۀ ما، تماس با ما، سرویس ها، راهنمای خرید از سایت، قوانین سایت و…
دیدگاه ها: دیدگاه چیست؟ زمانیکه شما در سایت خود یک نوشته منتشر میکنید، کاربران میتوانند درمورد آن نظرشان را ارسال کنند. در وردپرس دیدگاه ها همان کامنت ها یا نظرات هر مطلب می باشد. شاید در برگه ها دیدگاه غیر فعال باشد.
فهرست ها: در وردپرس «منو» به «فهرست» ترجمه شده. بنابراین فهرستها در وردپرس همان منوهای سایت شما را میسازند. هر قالب یا پوستۀ دلخواهی در وردپرس جایگاه هایی برای منوها دارد. پس منوها با توجه به پوسته شما میتوانند در مکانهای مختلفی قرارگیرند. شما با فهرستها در وردپرس براحتی میتوانید منوهای دلخواه سایت خودرا ایجاد کنید. افزونه هایی در وردپرس وجود دارند (مانند ubermenu) که امکانات بیشتری به این فهرستها اضافه میکنند.
پوسته ها: مقصوداز پوسته در وردپرس همان قالب می باشد. قالب درواقع طرح سایت شما را می سازد و نحوۀ نمایش محتوا را در سایت مشخص میکند. برای وردپرس هزاران قالب طراحی شده اند که بسیاری از آنها رایگان هست.
افزونه ها: درحالت کلی سیستم مدیریت محتوا وردپرس فاقد امکانات اضافی است. اما شما میتوانید با استفاده از افزونه ها یا پلاگین ها امکانات دلخواه خود را به هستۀ وردپرس اضافه کنید. درواقع افزونه یعنی یک امکان اضافه برای سیستم مدیریت محتوای سایت شما. بیش از ۵۰ هزار افزونه برای وردپرس نوشته شده. برای مثال اگر شما افزونه گالری عکس روی وردپرس خود نصب کنید، میتوانید صفحات منظم و زیبا گالری برای سایت خودرا ایجاد کنید. استفاده از افزونه ها نیاز به دانش خاصی ندارد.
ابزارکها و سایدبار: منظور از سایدبار در وردپرس همان بخشهای ستونهای کناری سایت در سمت چپ و راست هستند که برخی لینکها و منو ها، تبلیغات و…. درآن قرار میگیرد. سایدبار در وردپرس توسط ابزارک ها در وردپرس مدیریت میشوند. ویجدها یا ابزارکها در وردپرس امکاناتی هستند که در سایدبار قرارمیدهید. مثل جستجو، نمایش دسته ها، تقویم، آخرین دیدگاه ها، آخرین نوشته ها، و غیره. اگثر قالبها از سایدبار و ابزارکها پشتیبانی میکند و شما براحتی میتوانید با استفاده از ابزارکها، سایدبارهای سایت خود را بسازید. علاوه براین افزونه های زیادی وجود دارند که امکانات ویجدها را فزایش میدهند.
سربرگ و پابرگ: در وردپرس، سربرگ همان هدر یا قسمت بالایی سایت است که مکان نمایش لوگوی سایت و تبلیغات هست. پابرگ همان فوتر یا قسمت پایینی سایت هست که متن کپی رایت و برخی از لینکهای سایت در آن قرار می گیرد.
جلسه دوم کار با وردپرس در اینجا به پایان میرسد. منتظر قسمتهای بعدی باشید…
***